Фестивал на хвърчилата „По пътя на птиците"

Международният фестивал на хвърчилата, провеждан всяко лято във Варна, Шабла и други локации по нашето Черноморие, се утвърди като една красива традиция и празник, привличащ многохилядна публика, а за да го направим още по-престижен го включихме и в международния календар на фестивалите от този род. Дванадесетото издание на фестивала ще бъде отбелязана в края на лято 2024, за радост на всички фенове и почитатели на този вид представления.

Очаква ни един грандиозен празник на свободния полет и цветната феерия под мотото „Хвърчила по пътя на птиците", който ще обходи цялото наше черноморско крайбрежие, следвайки прелетния път на птиците Виа понтика. Еднодневни и двудневни демонстрации на хвърчила ще бъдат проведени на различни места.

Основен акцент на събитието са демонстрациите на международните кайт клубове, които представят своите уникални модели хвърчила, често достигащи впечатляващи размери, състезанията с управляеми модели хвърчила и детските работилници, където малчуганите изявяват талантите си и се забавляват. От 10.00 до 17.00 ч. през обявените фестивални дни професионалните клубове на участниците ще показват най-новите си творения, включително атрактивните за децата обемни модели на различни животни – мечета, тигри, октоподи, калинки, птици, риби и много други.

Очакваме да станем свидетели и на майсторско управление на спортни хвърчила – това са модели за напреднали, които летят много бързо и описват сложни фигури в небето. Парадът обикновено е съпътстван от приятна музика и други забавления за малки и големи.

Освен като вече утвърдено културно събитие и безспорна атракция за жителите и гостите на Черноморието ни, фестивалът е известен и с това, че всяко негово издание се ангажира с каузи и обществено значими послания, като например такива, свързани с чистотата на околната среда, опазването на застрашени животински видове и природата като цяло. Тъй като юбилейното му издание следва небезизвестния миграционен път „Виа Понтика", използван от стотици хиляди птици по време на техния прелет, очакваме по време на демонстрациите в небето да се реят не само хвърчила. Съвсем логично, фестивалът ще излъчва послания, свързани с опазването на птиците и техните местообитания.

Програма на фестивала

2024

Синеморец

Плаж р. Велека
16-17
Август

Варвара

18-19
Август

Приморско

Плаж ММЦ
21-22
Август

варна

Плаж Аспарухово
24-25
Август

Албена

 
28
Август

Шабла

Малкото море
31-01
Септември

Съпътстващи събития

Детски ателиета и работилници Фестивалите на хвърчилата са популярно забавление за малки и големи от стотици години в цял свят. Те са една отлична възможност за насърчаване на творчеството, за заздравяване на семейните връзки и за весело прекарване на свободното време. Работилници за хвърчила и рисуване върху тях обикновено съпътстват всяко едно такова събитие. С направата на хвърчило или декорирането му на място може да се участва в състезание за хвърчила или в конкурс за най-атрактивен модел.

Фотопленери за любители и професионалисти Пъстрите събития и красивата природа, особено когато са съчетани на едно място, неминуемо привличат вниманието на фотографи, художници и други любители на визуалните изкуства. Очакваме и тази година пъстро и „фотогенично" небе над плажовете и поляните в съседство и каним всички фотографи – любители и професионалисти – да вземат участие в нашия фотопленер за репортажна и художествена фотография.

Опитът от минали години показа, че времето и мястото на събитието е подходящо и за фотографи – анималисти, които биха могли да снимат активната миграция на щъркели, пеликани, осояди, блатари, орли и други хищни птици. Пътуваща фотоизложба на хвърчила и хвърчила от различни краища на света Фестивалът „Хвърчила по пътя на птиците" ще бъде съпроводен от пътуваща фотографска изложба и хвърчила от различни краища на света, представяща най-добрите фотографски попадения от предишните издания на събитието, която ще бъде представена в по-големите ни градове, включително София, Пловдив, Бургас и Варна.

Заснемане на филм Сцена Представления на детски театрални и музикални състави и артистични формации от района, страната и чужбина.

Организация

Събитието се организира от Клуб „Асто – Въздушни чудеса“ в лицето на Юри Георгиев, със специалната подкрепа на Община Варна чрез „Фонд Култура“, Зелен образователен център – Шабла – Даниела Тодорова, Обшина Шабла, Филип Баров – концесионер на плаж Велека, Андрей Кулев – режисьор, Варвара Кайт Фест, KK - Албена.
 
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram